Čistota, půl zdraví!

25. 08. 2021
Autor: Leona Petrášová
Ano, toto přísloví se dá použít i ve vinařském odvětví, protože kvalitní a zdravé víno se může zrodit jen z čistých nádob. Zkrátka sanitace sklepu je základ. Na českém trhu zastupujeme značku Ecolab, která nabízí několik přípravků pro sanitaci vinných sklepů a vinařských zařízení. Pojďme si je společně ukázat.
Čistota, půl zdraví!

Ať jste malý nebo velký vinař, čistota výrobních prostor je vždy rutinou před sezónou. Efektivní sanitace, tedy především čištění a dezinfekce prostor, zařízení a pracovních nástrojů ve vinařském provozu je jedním z nejdůležitějších prostředků při zabezpečení hygienické a zdravotní nezávadnosti vína.

Když je řeč o sanitaci prostor, je dobré začít od podlahy. Abychom zbavili podlahu od všech nečistot a případných zašlých usazenin, použijeme Topaz MD3. Jedná se o pěnivý prostředek, který můžeme použít i na kachličkové obklady. Pokud nechceme použít pěnivý prostředek, můžeme vsadit na přípravek Topax 66, který je na rozdíl od Topaz MD3 nepěnivý a s obsahem chlóru.

Špínu, prach i pavučiny z mlýnků a lisů můžeme odstranit pomocí přípravku Aseptosupra. Tento prostředek má díky obsahu chlornanu sodného velmi dobrou čistící i dezinfekční účinnost.
Pokud vám dojdou zásoby vína uprostřed sezóny a vy se rozhodnete znovu lahvovat, můžete se při čištění spolehnout na prostředek MIP SMX, který spolehlivě zapůsobí na tukové a bílkovinné usazeniny ze sudů či filtračních svíček.

K zamezení šíření bakterií z hadic a potrubí poslouží spolehlivý silně kyselý přípravek Horolith FL, který potrubí zbaví všech nečistot. 

Pokud chcete mít 100% jistotu, že zbavíte své plničky, tanky i potrubní systémy všech bakterií, je třeba použít dezinfekční prostředek Oxypak S, který zahubí všechny bakterie, které se mohou vyskytovat na jejich površích.
Problém s vodním kamenem, který se nejčastěji vyskytuje v potrubí, vodních kohoutcích, nebo na ventilech, vám vyřeší přípravek Topaz AC3, který je určený pro každodenní použití.

Čistota a sanitace prostředí ve výrobních prostorách je důležitá k zamezení šíření chorob a případných vyskytujících se vad ve víně. Proto prosím klaďte velký důraz na čistotu a sterilitu ve vinařském provozu.


K tomu vám poslouží přípravky značky Ecolab, které dodáváme v balení jak pro malovinaře, tak pro velké vinařství.

Pro více informací kontaktujte: