Autor:
Ing. Leona Petrášová
Využití dubových alternativ ve víně je takové zapomenuté téma, o kterém se moc nemluví. Přitom jejich použití není žádná věda a dokáží s vínem zázraky. Nyní se slevou 30 %.
Dubové alternativy využíváme tehdy, pokud nechceme investovat velkou sumu peněz do dřevěného sudu, případně pokud již dřevěné sudy máme několik let a své charakteristiky vínu již předaly a nemůžou vínu nabídnout více. Je to tedy krásný kompromis a je škoda, že jej stále málo vinařů využívá.
Dubové produkty můžeme použít jak do vína ve fází zrání, tak do rmutu. Dávají našemu vínu strukturu, podpoří plnost, kulatost, ovlivní objem a délku chuti na patře. Lze je použít jak během alkoholové a jablečno-mléčné fermentace, tak během samotného zrání. Každý druh dubových alternativ má jiné označení pro vypálení, nicméně z pravidla platí, že nejjemnější stupeň vypálení má spíše svěžější a ovocité tóny a víno se profiluje jako sladké a kulaté, s přibývajícím vypálením naopak nastupují na řadu spíše tóny kávy, karamelu a profil vína je spíše plnější.
Dubové alternativy můžeme dělit podle struktury na:
- Granule
- Chipsy
- Kostky
- Sticky
- Sticky inside (do dřevěného sudu)
- Staves
Granule rozlišujeme primárně podle dubu, z kterého jsou vyrobeny -
francouzského nebo amerického. Dále je rozlišujeme podle stupně vypálení, od jemného po silný stupeň vypálení -
fresh, light, medium a medium+.
Chipsy jsou pravděpodobně nejprodávánější z dubových alternativ a vyznačují se spojením různých dubů a různého vypálení. Stupeň vypálení chipsů poznáte podle barvy i čichu.
Chipsy Chic mají dřevité a kořenité aroma, můžete v nich cítit kouřové tóny, zázvor, koření, čerstvý kokos, vanilku. Naopak
Chipsy Fun vytváří chutnou a sladkou charakteristiku, vína s použitím těchto chipsů voní po pražené kávě, karamelu. Chipsy obecně necháváme v nádobě 4-8 týdnů.
Cílem
Sticků je získat co nejvíce integrovaný profil vypálení, protože vzájemná výměna dřevo/víno může probíhat během celého procesu výroby vína. To má dva účinky na chuť: aroma se jeví zřetelnější a taninová struktura je jemnější a hedvábnější.
Kostky neboli Oenobis 3D jsou oproti chipsům nebo granulím pohodlnější při použití. Tyto kostky se vyrábí ze sticků. Tyto sticksy a kostky dělíme podle vypálení na: highlight, medium a medium+.
Staves jsou výsledkem dvoustupňového pálení:
- první pomalé pálení působí rovnoměrně na celou plochu dřeva
- druhé povrchové pálení zvyšuje aromatickou komplexnost
Výsledné profily se vyznačují intenzivními a komplexními aroma, které zdůrazňují jemnost vína a délku na patře. Vypálení
origin je nejjemnější profil vypálení, zajišťuje svěžest ovoce. Vypálení
expression je střední vypálení a dává vínu tóny vanilky, karamelu a pražené kávy. Vypálení
absolute je nejsilnější a vyznačuje se intenzivním aroma kouře, eukalyptu a lékořice.
Sticks inside jsou tyčky vypálené z francouzského dubu, spojené k sobě drátky, které můžete zátkovým otvorem jednoduše vložit do dřevěného sudu. Tyčky můžete mezi sebou kombinovat, což má za následek komplexnost a originalitu aroma. Dávka jedné paličky je uzpůsobená na 225 l sud. Doba aplikace závisí na mnoha faktorech, obvykle 4-10 měsíců. Do sudů lze mimo staves vkládat také 3mm
kuličky z francouzského dubu. Dávka jednoho sáčku, obsahující 450 g dubových kuliček, je přizpůsobena na 225 L sud.
Na závěr je třeba zmínit, že kromě vína můžete dubové alternativy využít i při výrobě pálenek, koňaků a likérů.
Naše enoložka Romana Pavlíková pro vás vytipovala dubové alternativy, které můžete nyní nakoupit se slevou 30 %.
Akce platí od 29.8.2022 do 30.10.2022.
V případě potřeby kontaktujte našeho prodejce: