Jak probíhala konference na Slovensku?

04. 05. 2023
Autor: Ing. Leona Petrášová
Přinášíme vám krátký report z konference, která proběhla na Slovensku ve vinařství Karpatská perla pod záštitou Danube Wine Challenge. Konference se zúčastnilo několik desítek vinařů a měla mezi nimi velký ohlas.
Jak probíhala konference na Slovensku?
Na úvod konference s názvem Světové trendy ve vinařství vystoupila Ing. Edita Ďurčová DipWSET & WA za Danube Wine Challenge, aby přivítala všechny účastníky a obeznámila je s programem dne. Následovala prezentace od Ing. Pavla Buchty, který za naši společnost vystoupil s tématm Světové trendy ve vinařství a jeho prezentace se týkala sledování světových trendů, resp. jaký je jejich smysl a hodnota pro vinaře. Vladimir Dragomir z firmy Lamothe-Abiet se zabýval enologií jako nezbytnou součástí výroby vína a přístupem každého vinaře k této problematice. Tématem, které v rámci této přednášky zaznělo byla například i redukce SO2 ve víně nebo rentabilita dubových alternativ, které nejsou mezi českými vinaři ještě tak rozšířené. Technologické trendy při zpracování hroznů, jako je příjem hroznů, přes jejich zpracování až po výslednou kvalitu moštu přiblížil Christian Armbruster z firmy Armbruster Kelterei. Prezentaci od Lionela Dickense z firmy Willmes prezentoval Ing. Pavel Buchta, který přednášel o vývoji trendů v lisování hroznů v čase a jaké výhody vinaři přináší. Dámy Sara a Caterina ze společnosti Francesca naopak mluvili o základních zásadách, kterými je se třeba řídit při návrhu a dimenzování čerpadla. Dokonalé spojení tradice a inovace, které vždy respektuje kulturu vína a práci enologů a vinařů. Celou konferenci završil jednatel naší společnosti Jan Žďárský, který zaskočil za indisponovaného Zdeňka Karpíška, výkonného manažera společnosti Kovo Prudík, a přednášel o Strojních technologických trendech při výrobě nádrží a jejich účincích na zpracování vína. Neopomněl zmínit, jak design, vybavení a technická specifika ovlivňují zpracování hroznů/vína. 

Krátká fotoreportáž: 









V případě, že vás naše aktivity na Slovensku zaujali a rádi byste se dozvěděli o vinařských technologických a enologických trendech více, neváhejte se obrátit na našeho obchodního konzultanta pro slovenský trh: 

Bc. Adam Štohandl

Obchodní konzultant pro Slovensko, oblast Slováckou
+420 602 117 077 stohandl%at%vinarskyraj.cz