"Na Moravě děláte taková červená vína, jaká chce dnes celý svět pít."

04. 02. 2025
Autor: Blanka Pecková

V minulém týdnu jsme ve Vinařském ráji přivítali mimořádného hosta – Carla Cuoma z prestižního bednářství DEMPTOS. Carlo, odborník na zrání vína v dubových sudech, k nám zavítal z Bordeaux, aby se podělil o své znalosti a zkušenosti s našimi vinaři.

S Carlem jsme zorganizovali odborný seminář ve vinařství Víno Jan Stávek pro modrohorské vinaře.

Na semináři jsme se zaměřili na velmi aktuální téma – globální oteplování a jeho dopady na pěstování révy a zrání vína. Carlo Cuomo nám představil nové poznatky o tom, jak klimatické změny ovlivňují odrůdovou skladbu vinic a jak se vinaři mohou těmto změnám přizpůsobit nejen ve vinohradě, ale i ve sklepě. Velká část diskuze se věnovala práci se dřevem – jak správně vybírat sudy, jakým způsobem mohou ovlivnit výslednou charakteristiku vína a jak je využít k dosažení optimálního výrazu terroir.

Děkujeme za účast i přinesené vzorky

Chtěli bychom poděkovat všem vinařům, kteří se semináře zúčastnili, aktivně se zapojili do diskuze a přinesli vlastní vzorky vín, na kterých bylo možné vychutnat různé přístupy ke zrání. Speciální poděkování patří hlavně Honzovi Stávkovi z Víno Jan Stávek za poskytnutí prostor.

Co říká Carlo na moravská červená vína?

Na závěr setkání zazněla od Carla Cuoma slova, která nás všechny potěšila: „Na Moravě děláte taková červená vína, jaká chce dnes celý svět pít!“ Tento výrok jen potvrzuje, že české a moravské vinařství má skvělý směr a že poctivá práce našich vinařů přináší výsledky, které mají světový potenciál.

Těšíme se na další setkání, nové inspirace a hlavně na další skvělá vína, která Morava světu nabídne!