Sezóna 2020 z pohledu enologa

12. 10. 2020
Autor: Karel Novotný
Karel Novotný, enolog z vinařství Štěpán Maňák, pro Vinařský ráj sepsal svůj pohled na to, jak vnímá letošní sezónu.
V článku se mimo zhodnocení enologa také dozvíte, jaká vína můžete od ročníku 2020 očekávat i v čem mohou nastat komplikace nebo proč bude složité vyrobit červené svatomartinské víno.
 
Sezóna 2020 z pohledu enologa

Ročník 2020 nám všem zůstane dlouho vrytý do našich pamětí, jak z hlediska komplikací s opatřováním, prodejem a veškerého rušení. Pokud bych se měl podívat vinařským okem a nemusí být náhled zcela odborný, snad každý z nás si všiml toho, jak začínal vegetativní proces růstu naší tolik oblíbené Vitis vinifery.

Počátek zůstává vždy v očekávání, jsme tolerantní a čekáme, že když se o nějaký ten den opozdí květ révy, neděláme z toho hned pohromu. Letošní jaro a jeho ideální podmínky pro bezproblémové odkvetení vlastně ani nepřišlo. Místo toho jsme se dočkali vydatných dešťů a přeháněk, které přišly u některých odrůd právě v době intenzivního květu. Následků bylo několik, posunutí dokvétání a tím pádem i posun dozrávání a dále různorodost odkvětu jednotlivých bobulí na jednotlivých hroznech. Určitě jste tak vypozorovali, jak některé bobulky jsou již o velikosti hrášku a některé jsou teprve v broku. Poslední a snad nejhorší variantou byla květní botrytida a tedy tzv. ,,sprchávání". Osobně jsem pozoroval nejvýraznější problém u odrůdy Ryzlink rýnský, kde šlo doslova na některých keřích o celé střapce budoucích hroznů.

Navrh-bez-nazvu-23-1.png

Následné fáze zrání měly k dispozici oproti letům minulých dostatečné množství dešťových srážek, takže se začal tvořit kultivar hroznu poněkud robustního vzhledu. Pokud jsou pro révu vhodné podmínky s dostatečným přísunem vody, můžeme kalkulovat s vysokými hektarovými výnosy.

Bohužel pro mne osobně převažují spíše negativa jako je rychlý růst plevelů, velká tvorba zelené plochy a častější jízdy s ožínací lištou. Celkové chladné počasí a déšť posunuly dozrávání oproti předešlým sezónám o cca 7-10 dnů. Tuto situaci jsme již několik let nezažili, ale klidně se může opakovat každoročně, příroda je totiž nekompromisní.

Z enologického hlediska jsem poněkud více skeptický, vydatné srážky sice přinesly bujný růst, výnos a dostatečné množství asimilovatelného dusíku YAN. Mají ale také jedno negativum, a to vyšší obsah draslíku v hroznech, kdy se setkáváme s vyšší hodnotou pH v moštech. Celkové kyseliny jsou více jak nadprůměrné. Dostáváme se tedy do situace, kdy máme jak vysoké kyseliny, tak pH. To nám brání provést podvojné odkyselení v moštech uhličitanem vápenatým, výsledkem by bylo ještě vyšší pH. To by vedlo k menší účinnosti oxidu siřičitého, nižší tvorbě aromatických profilů ve fermentaci a nakonec při školení na termolabilní bílkoviny by docházelo k nízké reakci nábojů + a – při použití bentonitu. Vína by se tedy musela příliš přeškolovat.

Co tedy očekávat u vín z ročníku 2020? Bílá a růžová vína budou šťavnatá a aromatická. U červených vín vidím částečně problém s větším obsahem pyrazinů, vysokou počáteční kyselinou před JMF. Nutností tedy bude u některých vín provedení podvojného odkyselení ještě před JMF. Pro tento krok bude ale potřeba mít maximálně přesně stanovené organické a celkové kyseliny.

Názorově se budu možná lišit, ale letošek bude složité vyrobit červená svatomartinská vína, nestihne se totiž JMF a při použití podvojného odkyselení uhličitanem vápenatým se může natolik zvýšit pH hodnota, že se docílí pachuti po myšině.

Karel Novotný

Profesionalita, respekt, dlouhodobé vztahy s klienty
Široká nabídka zboží a služeb. Kvalitní servis
Firemní hodnoty
Rychlé doručení zboží