Upozornění pro vinaře z Mikulovska

13. 05. 2022
Autor: Leona Petrášová
Od 9. května jsou v platnosti 3 nařízení o mimořádných rostlinolékařských opatřeních pro karanténní chorobu révy a to zlaté žloutnutí révy. 
Upozornění pro vinaře z Mikulovska

Mimořádné opatření se týkají insekticidního ošetření pro hlavnímu přenašeči choroby - křísku révovému. Opatření se dotýkají hlavně oblastí okolo Bulhar, Perné a Oleksoviček. 









Nejnápadnějším příznakem této choroby je intenzivní zbarvení a skvrnitost listů. Zpravidla dochází ke svinování listů a postupem času nekrotizují. Příznaky této choroby lze ovšem zaměnit za fytoplazmové žloutnutí a červenání listů révy, které způsuje fytoplazma stolburu. Tyto dvě choroby lze od sebe odlišit pouze laboratorním rozborem. 

ÚKZUZ stanovil "zamořenou" zónu do vzdálenosti 50 m od hranice pozemku s výskytem této choroby a nařídil zde individuálně mimořádná rostlinolékařské opatření. V zóně "nárazníkové", která je vzdálená 1500 m od vnější hranice zamořené zóny, je nařízeno mimořádné rostlinolékařské opatření



"Vlastníkům/uživatelům pozemků mimo intravilány obcí, na nichž roste réva (produkční vinice, divoce rostoucí réva) bylo nařízeno jednorázové ošetření révy dle signalizace ÚKZÚZ, zatímco pěstitelům rozmnožovacího materiálu révy na pozemcích včetně pozemků v intravilánu obcí, byla nařízena celkem 3 ošetření (jednorázové a dvě opakovaná ošetření)." citováno z Nařízení UKZUZ. 

Více informací naleznete ve sbírce zákonů. 

V případě potřeby je nutné zakoupit například přípravky určené proti savému hmyzu a savým škůdcům :
Spintor, Steward, Nissorun nebo Neemazal.