Vyvazování révy vinné

10. 02. 2022
Autor: Tomáš Martinec
Zima se nám pomalu blíží ke svému konci a na vinicích se pomalu dokončuje řez révy vinné. Pro vinaře ovšem práce ještě nekončí. Na řadu přichází oblíbená činnost vyvazování révy vinné. 
 
Vyvazování révy vinné
Pro vyvazování révy vinné je volba termínu opravdu zásadní. Jak má ovšem vinař poznat, kdy se do tvarování jednoletého dřeva a vyvazování kmínků pustit? Není to žádná věda! Vinice nám sama napoví, kdy začít. Vlivem oteplování se totiž začne probouzet ze zimní hibernace a tím nastane začátek vegetačního cyklu révy vinné = proudění mízy. Toto proudění vinař pozná velmi snadno. Na řezných ranách se začnou objevovat a pomalu vytékat první kapičky mízy. Pro vinaře tedy signalizace, že se může pustit do vyvazování. Pokud se termín vyvazování příliš uspěchá, může dojít vlivem rizika předjarních mrazů k vymrznutí oček a ke zvýšené lámavosti dřeva. Na druhou stranu jestli vinař s tvarováním jednoletého dřeva moc mešká, může se stát, že naraší pupeny, které se můžou neopatrnou manipulací s dřevem lehce vylomit a způsobit nevyrovnaný růst letorostů.

U vyvazování kmínků musí dbát vinař na to, aby se kmínek vytvaroval do co nejrovnějšího tvaru a pevně uchopil k opěrné tyčce. Pokud se tvarování kmínku neprovede správně, může docházet například při mechanickém okopávání vinic k jeho poškození nebo k úplné újmě keře.

K tvarování kmínků by se neměl používat polypropylenový špagát. Při růstu a zesílení dřeva se totiž tento špagát vřeže (vroste) do starého dřeva a kmínek potom trpí. Mezi oblíbený vyvazovací materiál mezi vinaři patří bužírka. Někteří vinaři ji nazývají špageta. V našem sortimentu najdete hned tři typy bužírek. Liší se v průměru bužírky: 2,5 mm, 3,5 mm a 4,5 mm

Pro snadnější vyvazování je dobré klubíčko bužírky vložit do pouzdra na klubíčka. Zamezíme tím případné zasukování celého klubíčka a ztrátu nervů při následném rozmotávání. Otvorem na vrchní straně pouzdra se potom bužírka protáhne a dochází ke snadnějšímu odmotávání. Vinař si pouzdro zapne kolem pasu a hned je práce jednodušší. Pro pohodlné řezání bužírky nám pomůže praktický prstový nůž. Pro muže, kteří mají silnější ruku z naší nabídky doporučujeme prstový nůž s průměrem 24 mm. Pro ženy vinařky, které mají drobnější ruce doporučujeme prstový nůž s průměrem 20 mm.

Inovativní novinkou při vyvazování kmínků jsou v našem sortimentu elastické gumičky Blitzbinder. Mezi obrovské výhody patří dlouhá životnost gumičky a superrychlé vyvazování kmínků. U nás na prodejně nebo na eshopu zakoupíte tuto novinku v kilogramovém balení, ve kterém je cca 490 kusů gumiček.

Teď se přesuneme od vyvazování kmínku na samotné tvarování jednoletého dřeva. Při vázání máme tři možnosti, jak tažeň vyvázat: na plochý tažeň, mírný oblouk nebo vysoký oblouk. Vše závisí na opěrné konstrukci vinice, kterou vinař při výsadbě zvolil a také na zdravotní kondici vinice. Nejpoužívanější metodou vyvazování mezi vinaři řadíme plochý tažeň nebo mírný oblouk. Tyto dvě metody jsou vhodné pro mladší výsadby. Pro starší vinice volíme spíše vysoký oblouk. Tažeň ohnutý do mírného oblouku vyvážeme přes horní vodící drát ke spodnímu pomocí jednoho úvazku. Při ohýbání si dáváme pozor a pracujeme opatrně, aby nedošlo ke zlomení nebo k úplnému vylomení jednoletého dřeva ze starého. Plochý tažen vyvážeme podél drátu, který vedeme nad vrcholem kmínku. Tažeň uvážeme nejlépe na dvou místech.


Jaké vyvazovací materiály a pomůcky můžeme použít?


Všichni vinaři jistě znají vázací drátky obalené v papíru. V dnešní době je tento způsob uchycení jednoletého dřeva k vodícímu drátu nejpoužívanější hlavně u malovinařů. Tento způsob vyvazování je určený k jednoročnímu vázání. Tyto drátky jsou poměrně ekologickou variantou, protože se po několika letech v půdě snadno rozloží. Běžně je u nás zakoupíte ve svazku po 1000 kusech ve třech různých délkách: 10 cm, 12 cm a 15 cm.
 
Modernější metodou a čím dál oblíbenější se stává vyvazování pomocí ručních kleští s PVC páskou. Tato metoda je ekonomicky i časově velmi výhodná, ale je také bohužel nejméně ekologická. Kleště jsou poměrně levné a jejich použití je jednoduché. Jako první krok kleště zmáčkneme a zobáček na kraji kleští nám zachytí pásku a natáhne ji. Pásku napneme kolem tažně či kmínku a kleště znovu zmáčkneme. Zmáčknutím dojde k sešití pásky pomocí malinké sponky (podobné jako kancelářské) a následně dojde k odřezání pásky. Tato metoda se velmi využívá při vypěstování nových kmínků u nově vysazené vinice. Tyto kleště nabízíme ve dvou variantách na našem eshopu: kleště Astra a MAX HRT

Vázací PVC pásky nabízíme v návinu o 26 metrech. Vázací spony jsou v balení po 4800 kusech
 
V našem sortimentu naleznete také ruční kleště Rapid, které využívají principu spínání kovových spon. Tato metoda je velmi praktická a rychlá, ale také ekologicky náročnější. Spony nabízíme v balení po 4200 kusech. V současné době také probíhá doprodej velmi známých kleští Osička, které pracují na podobném principu. Spony, které nabízíme jsou adaptabilní do obou typů kleští.
 
K usnadnění vyvazování, zejména pro velkovinaře jsou nejvhodnějším a nejmodernějším pomocníkem elektrické vyvazovače. Z naší nabídky jsou to například vyvazovací kleště Pellenc Fixion. Tyto kleště využívají k vyvazování drátek obalený PVC páskou.

Levnější variantou jsou vyvazovací kleště TG-50, které vyvazují jednoleté dřevo pomocí drátku obaleného papírem. Jejich baterie má vydrž až 8 hodin.