Jak na zimní řez?

25. 01. 2022
Autor: Martinec Tomáš
Právě teď začíná ten nejlepší čas pro provádění prořezu a tvarování vinné révy. Odstraňuje se při něm spousta starého dřeva a na keři zůstává jen dřevo plodné. Proto je potřebné, aby se prováděl správně a se správnými nástroji. 
Jak na zimní řez?
Končící zima dává vinařům signál, že nejdůležitější operace v našich vinicích právě přichází. Jedná se o řez révy vinné. Pokud řez provádíme správně, promítne se výsledek do následující bohaté sklizně a kvality hroznů.

Řez provádíme v době, kdy by již neměly nastat velké mrazy, které by révu mohly zničit. Réva je totiž nejvíce mrazuvzdorná v neořezaném stavu. Nejvhodnější doba je tedy někdy okolo konce února až března a s teplotou půdy okolo 4°C. V případě, že bychom řez provedli naopak pozdě a s vyšší teplotou půdy okolo 6°C, réva by mohla být oslabena vytékáním mízy, tzv. slzením.

Princip řezu je prakticky likvidace starého dřeva a nepotřebných výhonů. Na keři tedy zůstává jeden či dva tažně s potřebným počtem oček závisle na odrůdě. Při řezu musíme dbát na to, abychom neprováděli velké řezné rány na keřích. Zamezíme tím rozmnožovaní choroby zvané ESCA (chřadnutí a odumírání révy). Pokud je nevyhnutelné na hlavě větší ránu udělat, je důležité tuto ránu ošetřit balzámem, voskem nebo vhodným přípravkem omezujícím rozmnožení choroby ESCA. Řešením pro tento problém jsou také nůžky s postřikovacím zařízením švýcarské značky FELCO.

V českých klimatických podmínkách je nejrozšířenější způsob vedení révy vinné tzv. Rýnsko-hessenské s aplikací Guyotova řezu. Základem tohoto řezu je, aby vždy jednoleté dřevo (tažeň), které zvolíme jako potencionálně vhodné, vedlo ze dřeva dvouletého. Rovněž je důležité, aby toto dřevo bylo zdravé, nepoškozené a o průměru minimálně 8-20 mm. Délku tažně a počet oček na tažni volíme dle odrůdy a zdravotního stavu keře (5-14 oček). Z takto vybraného jednoletého dřeva posléze vyraší letorosty, které nám později ponesou celkovou úrodu. Dále můžeme na hlavě ponechat záložní čípek o dvou až třech očkách podle odrůdy a hlavně podle potřeby. Takto zvolený čípek může být vhodným řešení u starých hlaviček pro přiblížení plodného dřeva zpět ke kmínku. Zbylé přebytečné dřevo z hlavy odstraníme. Pokud zdravotní stav hlavičky nevyhovuje pravidlu, aby jednoleté dřevo vedlo z dvouletého, můžeme zvolit tažeň přímo ze starého dřeva. Musíme ovšem počítat s tím, že na tomto tažni již nebude tak velká úroda hroznů, jakou bychom požadovali.

Pro řez révy jsou důležité také nástroje, se kterými se řez provádí. Nejenže lze při použití správně nabroušeného nářadí předejít velké fyzické námaze a ušetřit drahocenného času, ale správný a hladký řez zamezí prosychání révy. 

V naší prodejně nebo na eshopu si můžete vybrat z široké škály nůžek a dalších produktů od značky FELCO. Jednoruční nůžky pro vinohrady, sady a zahrady, elektrické nůžky Power Blade Series, sklizňové nůžky, dvouruční nůžky pro střih silnějších větví, pilky pro řez tahem a příslušenství jako např. roubovací nože, brousky, prostředky pro ošetření nůžek a náhradní díly. Jednoruční nůžky pro vinohrady, sady a zahrady splňují všechny nároky ohledně techniky střihu. V této produktové řadě si vybere každý zákazník ten správný nástroj. U jednoručních nůžek si na své přijde jak levák, tak pravák. Nůžky se vyrábí ve třech velikostech S, M a L. Při řezu révy vinné doporučujeme ergonomické modely se zkosenou střižnou hlavicí. Některé modely jsou navíc vybaveny otočnou rukojetí, díky které se stává stříhání ještě pohodlnější a efektivnější a předchází se vzniku zánětu šlach v ruce.
 

Přesnější popis nůžek naleznete níže: 


FELCO 6 - Lehký a kompaktní model pro malou a středně velkou ruku. Přímá střižná hlavice. Model určený pro praváky.

FELCO 7 - Výkonově silný model. Otočná rukojeť snižuje námahu. Sklopená střižná hlavice. Model určený pro praváky.

FELCO 8 – Nejprodávanější a nejoblíbenější typ nůžek. Ergonomicky upravená rukojeť. Sklopená střižná hlavice. Model určený pro praváky. 

FELCO 9 - Ergonomický model, který byl vyroben speciálně pro leváky. Sklopená střižná hlavice. 

FELCO 10 - Výkonově silný ergonomický model, který byl vyroben speciálně pro leváky. Otočná rukojeť snižuje námahu. Sklopená střižná hlavice.

FELCO 12 – Kompaktní a výkonově silný model pro středně velkou ruku. Otočná rukojeť, která snižuje námahu. Přímá střižná hlavice. Model určený pro praváky. 

FELCO 13 – Mnohostranně použitelný model s prodlouženou levou rukojetí. Toto prodloužení usnadňuje obsluhu nůžek dvěma rukama ve chvílích, kdy je potřeba ustřihnou letorost o silnějším průměru.