Případová studie

Vybavení vinařství Gurdau

Problém

Šetrnost k surovině, funkčnost, estetičnost

Realizace

2021

Úvod do děje

Vinařství Gurdau zpracovávalo své hrozny v roce 2021 již ve svých nových prostorech v Kurdějově. Námi navržené technologie, které při zpracování hroznů a výrobě vína používali, vychází z moderních trendů, zajišťují funkční provoz a splňují požadavky na estetičnost. 

Jak znělo zadání?




Zadání

Vinařství Gurdau se profiluje jako špičkové české vinařství. Jejich roční produkce vína je ze 70% tvořena Ryzlinkem rýnským. Vinařství se zaměřuje i na zpracování botrytické suroviny. 

Požadavky byly kladeny hlavně na maximální šetrnost k surovině. Druhým parametrem, na kterém záleželo, byl nedostatek pracovních sil ve vinařství. Zadáním tedy bylo, co nejvíce zautomatizovat výrobu tak, aby sezónu při produkci cca 50. tis. litrů vína zvládli ve dvou lidech.

Zároveň bylo potřeba ohlížet se také na dispoziční řešení technologií, s co největší efektivitou využití jednotlivých technologických úseků, které na sebe musí plynule navazovat a zároveň působit velmi reprezentativně. 






 

Jak jsme k tomu přistoupili?

Vybavili jsme vinařství kompletně na klíč nejen patentovanými technologiemi, který zaručují maximální šetrnost ke zpracovávané surovině, menší oxidaci moštů, kratšímu lisovacímu cyklu a menšímu množství polyfenolů. Zároveň jsme vybrali takové technologie, které šetrně zpracovávají i botrytické hrozny. 

Příjem hroznů a jejich zpracování probíhá ve vnějších prostorách vinařství a je zde využit princip gravitace. Fermentační místnost navazuje na etiketovací místnost a ta zas na expediční sklad, což zajišťuje plynulost výroby. 

Celé vinařství je tedy nejen funkční, ale působí velmi reprezentativně a zákazník se v něm cítí příjemně. Degustační místnost oddělená sklem od spolenských prostor jen podtrhuje celý design. 

Vinařský ráj zastupoval v tomto projektu vinařskou profesi. Zároveň navrhoval ostatním profesím (elektroinstalace, zdravotechnika, životní prostředí, projektantská činnost) svoje stanoviska, které reflektují naše zkušenosti z oboru. 

 

Vybrané technologie

 

A výsledek?

Minimum moštových kalů/polyfenolů/oxidace
Šetrné zpracování botrytické suroviny
Moderní, funkční a estetický provoz
Úspora lidských zdrojů

Ing. Pavel Buchta

Obchodní manažer
+420 775 099 304 buchta%at%vinarskyraj.cz