Odhalte tajemství betonových tanků

29. 08. 2021
Autor: Martina Babicová, Kateřina Venclíková
Betonové tanky jsou neúčinné, špinavé a staromódní! S takovými názory se lidé mohli setkávat řadu desetiletí a mnozí s těmito názory souhlasili a možná stále souhlasí. Nastal obrovský boom nerezových nádrží, které nahradily nádoby z betonu a které v enologii úspěšně plní svůj účel. Proč ale některá významná světová vinařství nikdy nepřestala betonové tanky používat a používají je doposud? Proč např. významné vinařství Château Petrus s nimi s oblibou pracuje a je s jejich projevem tak spokojené?
 
Odhalte tajemství betonových tanků

Parce que votre vin mérite l’excellence!
Protože víno si zaslouží dokonalost!  

Fermentace vytváří teplo, to zase vytváří konvekční proudy, které povzbuzují víno k fermentaci a způsobují jeho neustálý pohyb. Silné betonové stěny zajišťují dobrou izolaci, udržují teplotu stabilní bez nutnosti umělého chlazení. Neupravený beton dovoluje, aby do vína proniklo malé množství kyslíku a aby se dostal do kontaktu s vínem. Následkem toho se docílí zjemnění tříslovin, vytvoření bohatšího těla a rozvoje vícerých komplexních chutí.

Podobného efektu se dosáhne stárnutím vína v sudu, ale beton neovlivní víno příchutí vanilky, koření ani toastu.
Beton dovoluje vinaři zachovat ovocné vlastnosti vína bez redukčních vlastností nerezové oceli a přidat vínu strukturu bez dubového aroma. Je tedy ideální kombinací nejlepších vlastností nerezu a dubového dřeva.

Nomblot = světový lídr v betonových tancích

Jedním z největších odborníků na světovém trhu v oblasti betonových tanků pro enologické použití je bezesporu francouzská společnost Nomblot, která se tomuto oboru věnuje již od roku 1922, kdy ji založil Etienne Nomblot. Během své již téměř stoleté specializace na betonové tanky si společnost Nomblot získala vynikající pověst a jako taková zůstává jediným specializovaným výrobcem betonových nádrží ve Francii.

O oblibě jejich betonových tanků svědčí více než 15 000 prodaných kusů, které se nadále úspěšně prodávají po celé Francii, v Austrálii, Rakousku, Kanadě, Německu, Itálii, Jižní Africe, Španělsku, Švýcarsku a Spojených státech.

Stěžejním prvkem při výrobě betonových tanků je zvolený materiál, který musí být zcela přírodní a bez jakýchkoliv chemických přísad. Neustálý technologický vývoj a mnohaleté zkušenosti firmě Nomblot ukázaly, že ideální kombinací je spojení opracovaného písku Loiry, štěrku, nechlorované přírodní vody a francouzského cementu.
Neupravený povrch se poté ošetří kyselinou vinnou, aby se zabránilo korozi nebo nežádoucím reakcím s vínem během fermentace a zrání.

Betonové tanky se vyrábějí v různých tvarech a různých objemech, od 270 l až do 250 hl. K výběru jsou tradiční burgundské čtvercové tvary, dále kulaté, oválné, kuželovité tvary a v neposlední řadě jedinečné elipsovité vejce (vertikální nebo vodorovné). Významnou část produkce firmy Nomblot tvoří tanky vyrobené přímo dle požadavků zákazníka tak, aby splnily jeho potřeby a byly přizpůsobeny prostorovým možnostem vinařského provozu.

Tank Dolia

Tvar nádrže Dolia čerpá inspiraci z tanků Amphoras, což byly antické římské tanky používané pro přepravu vína. Díky charakteristickému tvaru jsou vinné kaly permanentně zvedány vnitřním proudem ve tvaru víru. Jeho obrácený vejcovitý tvar zajišťuje trvalý proces míchání vinných kalů bez zásahu člověka.

Kulaté a podlouhlé kuželové tanky

Tyto nádrže se liší stupněm svého kónusu, který se pohybuje od 26% do 8% nebo 10%. Jsou tepelně inertní a proto napomáhají dlouhé a jemné fermentaci. Jejich design je vytvořen podle tradičních dřevěných kádí a je přizpůsoben potřebám moderních vinařů.

Kulatý kuželový tank s vydutým dnem

Tato nádrž se liší od tradičních kulatých modelů svým neobvyklým jádrem, které je blízké tanku ve tvaru vejce. Tyto vnitřní křivky byly navrženy tak, aby zrání vína bylo pomalé a jemné.

„Burgundy“ tank

 „Burgundy" tank je prvním modelem, který firma Nomblot vyrobila. Stal se jejich standardním referenčním produktem a stále je nejběžnějším tankem v Burgundsku, kde se v současné době používá více než 10 000 kusů.

Tank ve tvaru krychle

Hlavní předností krychlového tanku je úsporné využití prostoru, šířka, hloubka a výška jsou naprosto stejné.

Možnost volby existuje nejen u tvarů tanků, ale také u jejich barvy. Firma Nomblot nabízí různé barevné odstíny betonových tanků, přičemž celý proces barvení je laboratorně certifikovaný a nanesení barvy nikterak neovlivní vlastnosti betonu.

V čem je výjimečný tvar vejce?

První betonové vejce vyrobila firma Nomblot v roce 2001, kdy je oslovil Michel Chapoutier, úspěšný vinař a držitel certifikátu Demeter (Ochranná známka, která se užívá pro označení produktů biodynamického zemědělství).

Chapoutier inspirován starověkými římskými amforami, gruzínským Kvevri a jednoduše sudy, dospěl k závěru, že ideální formou tanku pro fermentaci a zrání je tvar vejce. Proto oslovil Marca Nomblota, ředitele společnosti Nomblot, aby společně vytvořili ojedinělý tank, jak jej Chapoutier vyžadoval, a to v tvaru vejce.

Model vejce poskytuje hladký a spojitý povrch (bez rohů), který umožňuje vínu pohybovat se volněji, než je tomu během fermentace v tradičním barelu nebo nádrži. Tento neustálý pohyb umožňuje vytvářet komplexní chuť díky nepřetržitému kontaktu s kaly, podobně jako u batonáže, a z hlediska fermentace je tvar vejce nejúčinnější.

Francouzský beton na českém a slovenském trhu

Vinařský ráj spolupracuje s firmou Nomblot od roku 2018 a letos získala výhradní zastoupení pro Českou a Slovenskou republiku. Velmi nás těší, že Vám můžeme nabídnout špičkové produkty této světově uznávané francouzské společnosti. V Česku betonové vejce pro svá vína využívá například Vinařství Kadrnka, Znovín, Vinařství Kern, Vinařství BalážJuřeník Žďárský a další. Věříme, že popularita betonového vejce na našem trhu bude mít vzrůstající tendenci, neboť jeho jedinečnost je zřejmá. Přijďte se k nám informovat o procesu probíhajícím v tanku a zjistit jeho výhody i pro vaše vinařství.

Více informací vám zodpoví naši obchoďáci:

Adam Buchta

Obchodní konzultant pro oblast Mikulovskou a Čechy
+420 774 682 064 adambuchta%at%vinarskyraj.cz

Milan Hošek

Obchodní konzultant pro Polsko
+420 608 094 990 hosek%at%vinarskyraj.cz

Ing. Pavel Buchta

Obchodní manažer
+420 775 099 304 buchta%at%vinarskyraj.cz