Dovolte vašemu vínu zrát v dřevěném sudu

13. 09. 2021
Autor: Leona Petrášová
Jednou z klíčových věcí, které je potřeba zvážit při snaze o výrobu toho nejlepšího vína, je výběr dřevěného sudu. V našem sortimentu můžete nalézt různé druhy dřevěných sudů, od amerického po slavonský dub s různými typy vypálení, které mají za cíl dát vínu jedinečné aroma a chuť. Spolupracujeme dohromady se třemi dodavateli dřevěných sudů, které si postupně představíme.
Dovolte vašemu vínu zrát v dřevěném sudu

François Frères

Bednářství François Frères z Burgundska je bezesporu špičkou ve svém oboru, a to zejména díky mnohaletým odborným zkušenostem, své preciznosti a tradičnímu výrobnímu procesu.

Počátek výroby ve společnosti Francois Frerés sahá až do roku 1910, kdy byla společnost založena. K výrobě se používá nejkvalitnější dubové dřevo, které příznivě ovlivňuje konečný produkt a přispívá k produkci výjimečných vín nejen ve Francii, ale po celém světě. Bezprostřední zkušenost s těmito sudy má také řada vynikajících tuzemských vinařství.

Francois Freres těží z jedinečného mikroklima své polohy, a díky tomu dřevo, které se suší minimálně dva roky pod širým nebem, poskytuje nejlepší možný výsledek. Pravidelně se střídají déšť, vítr a slunce, což usnadňuje extrakci látek rozpustných ve vodě (rozpustných ellagitanninů). Vyluhování a chemická oxidace fenolových sloučenin umožňuje 100% přírodní proces, který zachovává nejlepší sloučeniny dřeva, čímž aktivně přispívá ke konečnému výsledku. Před zahájením výroby sudů je pečlivě kontrolována vlhkost suroviny. Kontrola kvality zajišťuje, že každý krok výroby je prováděn v souladu s nejvyššími profesionálními standardy. Provádí se analytické kontroly kontaminantů (jako jsou organochlorové sloučeniny) na zeleném dřevě i na hotových výrobcích.

Standardní řadu Classic tvoří sudy vyrobené ze dřeva sušeného 18-24 měsíců.  Tyto sudy jsou běžně dostupné pro všechny zájemce. Svým dlouholetým odběratelům dokáže Francois Freres nabídnout speciální řadu sudů, jejichž dřevo se suší déle než 30 měsíců: řada Exclusive (délka sušení 30-36 měsíců) nebo řada Rare (délka sušení 40-48 měsíců). 

image-moyen-assemblage-des-douelles-1.jpgimage-moyen-chauffe-1.jpg
image-moyen-pose-des-fonds.jpgimage-moyen-marquage-laser-1.jpg

Demptos

Firma Tonnellerie Demptos byla založena v Saint Caprais de Bordeaux roku 1825. Kvalitní ruční práce a poctivý výběr surovin stál na počátku úspěšného vývoje této rodinné firmy, která se dědila z generace na generaci. Výrazný posun vpřed znamenal pro firmu Demptos začátek spolupráce s výrobci nejlepších vín v oblasti Bordeaux. V roce 1920 se tak Demptos rozrůstá z malé dílny do industriálních prostor, které umožnily dynamický rozvoj a výrobu, přičemž zůstala zachována původní kvalita.

Francouzský dub je známý po celém světě díky svým vlastnostem pro uchovávání vína. Firma Demptos klade zvláštní důraz na výběr vhodného dřeva pro konkrétní sud. Jen tak lze dodat ten správný sud pro správné víno. Málokde je včerejší a dnešní počasí důležitější, než v oblastech, kde jsou pěstovány duby. Cenou za ideální dřevo je trpělivost. Po pokácení jsou kmeny uloženy téměř na rok. Poté jsou s ohledem na charakter dřeva rozřezány a je zkontrolována kvalita a požadované vlastnosti. Následně je dřevo rozřezáno na menší části a konečně desky. Jsou vybrány bezvadné kusy té nejvyšší kvality a ty jsou opět uloženy, a to do venkovních prostor. Miliony desek zde stojí společně jako monument k oslavě vína. Zde začínají 2 roky alchymie: slunce, déšť a vítr postupně dřevo promění – stane se křehčím, zestárne a vyschne. Dějí se také změny chemické: dřevo postupně ztrácí hořkost. Po čekání je třeba rozhodnout o vhodném okamžiku, kdy se ze dřeva začne vyrábět sud. 

Sudy Demptos Réserve jsou vyráběny v limitovaném množství, z hutného dubového dřeva té nejvyšší kvality. Využití speciálního dokončovacího procesu zaručuje těmto sudům jedinečné vlastnosti. Tyto sudy jsou vhodné pro komplexní a ostrá vína. Sudy Demptos Essencia vyrábíme výhradně ze dřeva s vysokým obsahem přírodních terpenů. Tyto sudy mají moderní design a vínu dodávají harmonicky bohaté a komplexní aroma. Sudy Demptos D’Collection jsou předurčeny pro konkrétní odrůdy vína. Výzkumné centrum firmy Demptos se podílelo na přípravě unikátní receptury, která zajišťuje perfektní vyváženost taninů a vůně u různých odrůd vína.

Firma Demptos vyrábí barikové sudy ve čtyřech různých stupních vypálení:
 
  • Light (lehké)
  • Medium (střední)
  • Medium + (střední plus)
  • Heavy (těžké)

Stupeň vypálení výrazným způsobem určuje výslednou chuť vína. Například střední vypálení odhaluje aroma kokosového ořechu a svěžího dubu, zatímco těžké vypálení podporuje rozvoj řady minerálních aromat.

FP_02337-Futs-traditionnels-2220x1400-1.jpgkadrnka13-1.jpg
 

Co o dřevěných sudech Demptos říká náš zákazník Jindřich Kadrnka?

"V těchto sudech máme Merlot a jsem nadmíru spokojen. Dává mu projev vyšší kořenitosti, plnosti a víno jde směrem pražené kávy a hořké čokolády. Jsou mezičlánkem při cestě z betonu do láhve."
 

Trust Hungary

Trust Hungary RT působí ve městě Szigetvár v jižním Maďarsku od roku 1992. Po založení společnosti byly klíčové zejména objednávky pro zákazníky z USA. Nyní je Trust Hungary členem skupiny Demptos a její průměrná roční produkce je více než 20 tisíc sudů.

Barikové sudy jsou vyrobeny z vybraného dřeva pomalu rostoucích dubů. Vysoká hutnost dřeva zajišťuje prvotřídní kvalitu. Desky pro tyto sudy se vysušují přírodním způsobem nejméně po dobu dvou let a při samotné výrobě sudu jsou ohýbány při žáru ohně, jehož palivo tvoří dubové dřevo. Sudy jsou vypalovány pomalým způsobem rovněž ohněm s dubovým palivem, a to ve čtyřech úrovních:
 

  • Light (lehké vypálení)
  • Medium (střední vypálení)
  • Medium plus (střední plus vypálení)
  • Heavy (těžké vypálení)

Na přání zákazníka jsou schopni provést různé úpravy výrobního procesu (od prodloužení doby vysoušení dřeva až po specifické úpravy jednotlivých sudů).


Pozvek

Společnost byla založena v 90. letech, kdy Stjepan Pozvek začal vyrábět sudy za pomoci několika strojů. Ačkoliv jeho začátky nebyly snadné, s pomocí rodiny a velkého úsilí, práce a zkušeností umožnily firmě přeměnit malou dílnu na velkovýrobu. Dnes, s novou obchodní halou pro výrobu a neustálými investicemi do strojů ke zlepšení kvality, nabízí zákazníkům špičkové produkty. Sudy jsou v této společnosti vyrobeny z nejkvalitnějšího slavonského dubu. 


kadrnka2.jpgbalaz7.jpg

 

Pro více informací kontaktujte naše obchodní konzultanty, kteří vám pomohou s výběrem toho pravého sudu:

Adam Buchta

Obchodní konzultant pro oblast Mikulovskou a Čechy
+420 774 682 064 adambuchta%at%vinarskyraj.cz

Milan Hošek

Obchodní konzultant pro Polsko
+420 608 094 990 hosek%at%vinarskyraj.cz

Ing. Pavel Buchta

Obchodní manager
+420 775 099 304 buchta%at%vinarskyraj.cz