Oenoforum 2022 je za námi!

01. 07. 2022
Autor: Ing. Leona Petrášová
Letošní ročník Oenofora? Díky prostorům Louckého kláštera a vinařství Thaya, skvělé organizaci od Svazu vinařů, přednášejícím i hodnotitelům to byl jeden z nejlepších ročníků! 
Oenoforum 2022 je za námi!

Oenoforum 2022

Svaz vinařů letos pořádal již 16. ročník Oenofora, jehož jsme byli již počtvrté hrdým generálním partnerem. Letošní ročník se konal ve městě Znojmě a jeho okolí. 

Konference 23. června 2022

Letošní téma konference znělo Quo vadis - Veltlínské zelené & Ryzlink rýnský - Vývoj a perspektivy dvou světových odrůd révy vinné ve dvou blízkých regionech - Rakousko a Česká republika. 

Přednášejícími byli: Ing. Pavel Buchta se svou prezentací na téma Světové technologické trendy a Riesling, ve které osvětlil vývoj technologií ve vinařském odvětví. Dále pak uznávaný sommeliér Willi Balanjuk se svou prezentací zabřehl do různých stylů výroby RR a VZ v rakouských podmínkách. Jan Palutka mluvil o různých kvalitách odrůd RR a VZ a o vinařských novinkách používaných ve vinařství Bründlmayer. Jakub Smrčka z vinařství Thaya hovořil o trendech ve výrobě RR a VZ v českých vinařstvích. 

Po celou dobu konference se mohli účastníci konference na našem stánku Vinařského ráje osvěžit levandulovou limonádou z levandulové farmy Lavandia, kterou dlouhodobě podporujeme.


Soutěž 24. - 25. června 2022

Od pátku do soboty následovalo dvoudenní hodnocení vín. Titul Champion bílých vín putoval do slovenského vinařství Zámocké vinárstvo za svůj Ryzlink rýnský. Titulem Champion červených vín ocenili hodnotitelé bulharské vinařství Vinarska izba Noya za víno Noya Syrah reserve. Nejlepším mladým vínem se stal Sauvignon z českého vinařství Kněží hora a poslední titul Champion za nejlepší cuvée připadlo vinařství Víno Mrva & Stanko, a.s.

Čeští vinaři byli ohodnoceni dále v těchto kategoriích: 

 

  • V kategorii bílých suchých vín ročníku 2021 zvítězil Hibernal, pozdní sběr 2021 od Rodinného vinařství Skoupil
  • V kategorii bílých suchých vín ročníku 2020 a starší zvítězilo víno Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2019 od vinařství SPIELBERG CZ
  • V kategorii bílých polosuchých vín zvítězila Pálava 2020, VOC Mikulov od Ing. Miroslava Volaříka
  • V kategorii bílých polosladkých vín zvítězil Ryzlink rýnský 2000, výběr z bobulí od Znovín Znojmo
  • V kategorii červených suchých vín ročníku 2020 a starší zvítězil Merlot 2018, výběr z hroznů z Víno Blatel
  • V kategorii růžových vín, klaretů a blanc de noirs, polosuchá a polosladká, zvítězilo Cuvée Rosé 2021, pozdní sběr z Vinařství Doležal
  • V kategorii přírodně sladká a likérová vína, zvítězila Pálava 2021, výběr z hroznů od Ing. Miroslava Volaříka
  • V kategorii šumivá suchá vína, zvítězil Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut od Bohemia Sektu
  • Nejlepším Ryzlinkem vlašským soutěže se stal Ryzlink vlašský, Herbarium Moravicum 2021, pozdní sběr od Zámeckého vinařství Bzenec
  • Nejlepší Pálavou soutěže se stala Pálava 2021, výběr z hroznů od Ing. Miroslava Volaříka
  • Nejlepší kolekci vín na soutěži získal Ing. Miroslav Volařík
Celý výpis ohodnocených vín najdete zde.

Fotografie z celé akce najdete na našich faceboových stránkách.


Krátké video z konference